053/89 54 80 info@qoppa.be
Select Page

Veiligheidscoördinatie

Om het risico op ongevallen op de bouwwerf te verminderen, is het in de meeste gevallen verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen wanneer je gaat bouwen of verbouwen.

 

Is veiligheidscoördinatie verplicht?

Het is verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen als er meerdere aannemers – inclusief onderaannemers – op de werf actief zijn. Voor werven kleiner dan 500m2 is de regelgeving wel iets soepeler.

Wat doet de veiligheidscoördinator?

De veiligheidscoördinator is betrokken bij de verschillende fases van het bouwproces. Al tijdens het ontwerp zal hij/zij preventiemaatregelen opstellen die er voor zorgen dat er veilig gebouwd kan worden. Hij zorgt er ook voor dat de woning of het gebouw later veilig gebruikt kan worden door de bewoners en bezoekers. Dit wordt samengevat in het veiligheids- en gezondheidsplan.

Tijdens de bouwfase controleert de veiligheidscoördinator de veiligheid op de werf, door regelmatig te controleren of de vooraf opgestelde maatregelen worden nageleefd. Alles wordt genoteerd in werfverslagen.

Bij de oplevering komt de veiligheidscoördinator een laatste keer langs om een postinterventiedossier op te stellen, in samenwerking met de architect.

Wat kost het?

Als opdrachtgever ben je vrij in je keuze van de veiligheidscoördinator. De prijs is sterk afhankelijk van de schaal van het project, en de complexiteit met mogelijke gevaren. Contacteer ons gerust voor een scherpe prijsofferte op maat.